Карол Поп де Сатмари (румънски Carol Popp de Szathmáry) е виден румънски художник, литограф и фотограф от унгарски произход. Той е смятан за първия военен фотограф в света заради снимките му от бойното поле, направени през първата година от Руско- турската война от 1853- 1856 г. , известна още като Кримската война. 

368094657 3423109731244948 7796927338885359466 mark 1
Изглед от старото товарно пристанище при устието на р. Русенски Лом, в далечината вляво се виждат останките от старата средновековна крепост Кале атик табия, снимка от фонда на Румънската академия на науките.
roustchouk1856
Изглед от Старият Русчук, гравюра от 1856 г., колекция Дитер Хес

Видният фотограф Сатмари е направил серия снимки в Русе, които не са познати на широката публика. Наскоро румънският историк Раду Олтеан (Radu Oltean) ни изпрати снимка от архива на Румънската академия на науките, заснета от Карол поп де Сатмари с молба да проверим дали не е от Русе или някое друго българско дунавско пристанище. При сравнение с известната гравюра от 1856 г. откриваме, че има несъмнена прилика, дори изгледът е почти идентичен,

albertina fotoglv2000 2539 mark
Арсеналът в Русчук, 1877 г., колекция Албертина, Австрия

И на двете се вижда старата средновековна крепост на брега на реката, която по-късно е разрушена, но все още е съществувала през 1877 г. На снимката се виждат и товарни кораби/ гемии в района на товарното пристанище на Русчук, което тогава е било при устието на река Русенски Лом на мястото на днешния лиман. Г-н Олтеан показа още няколко снимки, за които предполага, че са от същата серия. При направеното допълнително проучване се оказа, че те са от австрийската частна колекция „Албертина“. Описанието им потвърждава, че са творби на румънския фотограф Карол Поп де Сатмари и са от 1877 г. Най-вероятно снимките са правени през пролетта на 1877 г., преди обявяването на войната, като Сатмари е посетил Русе преди Румъния да се включви във войната на страната на Русия. На тях има много интересни изгледи отпреди Освобождението, които не са познати в нашата страна. На няколко от снимките се виждат останките от старата средновековна крепост, наричана „Кале атик табия“ (Старата крепост- укрепление) . Тя се е намирала в подножието на високия бряг, под  сегашния Военен клуб. На снимките се виждат реката, пристанището, гемиите, хора, товари, сгради и т. н. Има изгледи и от крайните квартали на Русчук.

albertina fotoglv2000 2530 mark
Сградата на Агенцията, Русчук 1877 г., колекция Албертина
albertina fotoglv2000 2535 mark
Пристанището на Русчук, 1877 г. колекция Албертина, Австрия
albertina fotoglv2000 2536 mark
В покрайнинините на Русчук, 1877 г. колекция Албертина
albertina fotoglv2000 2537 mark 2
Изглед от Пристанището в Русчук, 1877 г. колекция Албертина
albertina fotoglv2000 2542 mark
Арсеналът в Русчук, 1877 г., колекция Албертина, Австрия
carol autoportret fotografie
Карол Поп де Сатмари, автопортрет

Карол Поп де Сатмари (румънски Carol Popp de Szathmáry) е роден в град Коложвар (Kolozsvár)- Австро-Унгария (сега Клуж- Напока, Румъния), Трансилвания през 1812 г. Учи живопис от 1832 до 1834 г. в Рим, след което се установява в Букурещ. Често получава поръчки да рисува картини за влашките боляри. По-късно се прочува като официален фотограф на румънския кралски двор. През 1848 г. прави първата си фотография на статуя (с две счупени ръце) на Купидон, използвайки процеса на Талбот, наречен калотипия. До 1850 г. той вече е усвоил достатъчно добре фотографските процеси, за да отвори свое фотографско студио в Букурещ. Сред клиентите му са високопоставени румънски благородници, а така също и руски и турски военни офицери.

caroll pop
Карол Поп де Сатмари, автопортрет

През 1853 г., използвайки фургон, специално оборудван с тъмна стая за обработка на стъклени плаки, той отива до брега на река Дунав в близост до укрепленията, където  се водят сраженията и снима бойните действия между турските и руските войски. Прави снимки на военно оборудване, на войници и техните командири, пейзажи по реката и т. н. Представя албум с над 200 снимки на Световното изложение в Париж през 1855 г., с което предизвиква сензация. През юли същата година подарява копия от творбите си на кралица Виктория по време на лична среща в замъка Осбърн на остров Уайт, а тя го награждава с златен медал като признание за работата му. Среща се и с император Наполеон III и с австроунгарския император Франц- Йосиф, на които също подарява албуми със снимки от войната.

През 1863 г. Сатмари получава титлата придворен художник и фотограф на първия румънския владетел Александру Йоан Куза, а после и на първия крал на Румъния Карол I.

levski sathmary 1
Васил Левски в ателието на Карол Поп де Сатмари, края на 1868/ началото на 1869 г.

Фотоателието му в Букурещ става изключително популярно и в него са се снимали и революционери от българската емиграция в Румъния. Известната фотография на Левски с легионерска униформа в цял ръст от края на 1868/ началото на 1869 г. е направена в ателието на Сатмари, като се предполага, че вероятно униформата е била част от реквизита на фотостудиото. Установено е, че и последния портрет на Левски от 1872 г. също е правен в ателието на Сатмари. На него той е с бяла риза, папийонка и тъмно сако. Точно този портрет попада в ръцете на османските власти и е разпространен, за да послужи за разпознаването на Апостола.

basa 600k 1 1865 15 vasil levski
Последната снимка на Васил Левски в ателието на К. Сатмари , 1872 г.

През 1877 г. Сатмари участва в Руско-турската война 1877-1878 г., известна в Румъния като война за независимост. Снима войската и румънските укрепления, съпровожда румънските военни части при преминаването на р. Дунав. Отразява и военните действия при обсадата на Плевен, в която вземат участие и румънските войски. По време на войната е официален кореспондент на английския вестник „ Илюстровани лондонски новини“ (The Illustrated London News) и на германския „Илюстрован вестник“ (Illustrierte Zeitung), като снима и рисува от натура, включително на бойното поле.

След  войнатата издава фотоалбум „Suvenir din Resbelul 1877-78”, в които се виждат маршируващи военни колони, кавалерия пресича Дунав по понтонен мост, артилерийски батареи охраняват румънския бряг, княз Карол І сред войските си и на военни паради. Серия от акварели, наречена „Великият пълководец”, художникът изработва за кралската колекция. Голяма част от неговите работи днес се съхраняват в Библиотеката на румънската академия на науките, Националната библиотека на Румъния, Националния военен музей „Фердинанд І”, Военноморския музей в Букурещ, Музея на института по история на Румъния, Университетската библиотека „М. Еминеску“ в Яш и др. Негови рисунки и фотографии са използвани в известните за времето илюстровани вестници и списания от Германия, Франция и Англия.

Известният фотограф и художник прекарва по-голямата част от живота си в Букурещ, където умира на 3 юни 1887 г.