Автор: Йовчо Стоянов- 02 май 2017

През м. август 1872 г. младият Артър Еванс предприема рисковано пътешествие през Трансилвания и Влашко. Посещава и Русчук.

Артър Еванс е известен английски археолог, пионер в изучаването на Егейските цивилизации от Бронзовата епоха. Става световноизвестен с откриването на Двореца в Кносос и на прочутия Лабиринт на остров Крит. Той е автор на идеята за Критско-Минойската цивилизация, която е по-стара от Микенската цивилизация, популяризирана от Хайнрих  Шлиман.

Артър Еванс е роден в Наш Милс, Англия през 1851 г. След завършване на престижната гимназия Хароу постъпва в Оксфорд. Заниманията през летните ваканции подпомагат развитието на предстоящата му кариера на учен. През месец август 1872 г. заедно с брат си Норман се отправя на пътешествие към Османските територии в Европа. От Трансилвания, по това време в границите на Австро-Унгария, те се отправят пеша на рискован преход към Румъния (Влахия) през Карпатите, като пресичат границата нелегално, тъй като нямат паспорти. Посещават Плоещ, Букурещ и Гюргево. Оттам се прехвърлят през река Дунав в Русчук.

Русчук не се харесва на Еванс. Къщите са малки, приличащи на колиби. Само около пристанището има къщи в европейски стил- хотел, консулства и няколко магазина с остъклени прозорци.  Останалите са построени от кал или непечени тухли (кирпич) и покрити с римски (турски) керемиди. Високи са около 8 фута или около 2 м 40 см и са по-ниски от телеграфните стълбове.По пазарите има и някои европейски стоки, но повечето са ориенталски. Правят му впечатление черните керамични изделия инкрустирани с метал. Описва и магазини: за шапки- турски фесове и български шапки, за обувки, фурни за хляб и магазини със сладкиши- локум и други сладки изделия.Що се отнася до плодовете, ниските хълмове, които обграждат града, доставят на пазара изобилие от праскови, круши, сливи, смокини и грозде, по-едри от всички други, които са срещали по време на пътешествието.

Повечето от жителите са турци- пише Еванс. Мъжете са с тюрбани (чалми) или фесове, бродирани елечета и розови ризи, червени пояси около кръста. В кафенето турците седят с кръстосани крака на дървени дивани, пиейки кафе и пушейки наргилета с часове, без да продумат. Има малко европейци, англичани на работа във Варненската железопътна линия, а през последните години и колония от германци. Има малко румънци и гърци. В един квартал живеят предимно цигани, които имат обичайния за тях характер. Никой не си помисля да ходи там без оръжие. А ето и неговото кратко описание на българите от Русчук:

„Българите живеят най-вече в собствения си квартал извън старите крепостни укрепления, които обграждат града. Те мразят турците и не искат да се смесват с тях. Имат свои собствени кафенета и винарни, както и собствени носии, не толкова ярки и ориенталски, като тези на турците. Те все още държат на кирилицата (за разлика от румънците), а една от книгите им, които видях- някакво национално или руско списание, беше добре отпечатана и красиво илюстрирана. Те, освен това, имат снимки с определено национален характер. На една от тях си спомням, че имаше български бунтовници, които се кълнат да умрат, но да не се предадат на мюсюлманите“.

От Русе братята Еванс отпътуват с параход за Сърбия.

Артър Еванс старателно записва всичко, което е видял и разбрал. Рисува хората, градовете и селата. През месец май 1873 г. в списание Fraser’s Magazine излиза неговият пътепис за това пътешествие.

Интересът му към Османската империя и Балканите го довежда по нашите земи отново и отново. През периода 1875 – 1903 г. той посещава Босна и Херцеговина, Сърбия и Македония.