Ж П фериботът Русе-Гюргево осъществява връзката между железопътните мрежи на Румъния и България от 1940 до 1954 г.

автор: Йовчо Стоянов – 03 декември 2018

ferry 77130710
Подходът към фериботния кораб в Русе и накланящата се платформа, кадър от документален филм.

На 11 май 1936 г. Министерският съвет на България одобрява смесена българо-германска комисия за построяването на „железничен“ кораб (ферибот), който да превозва товари между Русе и Гюргево.

ferry 395132464
Парна сонетка за набиване на пилоти (пилони), колекция Йовчо Стоянов

През юни 1937 г. България и Румъния се договарят да построят фериботна връзка между двете съседни дунавски пристанища – Русе и Гюргево. Клаузите на договора третират системата на реализиране на фериботните комплекси за всяка от страните, а също общите изисквания към системите за товарене и претоварване на вагоните, вида и капацитета на фериботните кораби и необходимите за тях съоръжения. След подписването му от двете страни, са обявени търгове, на които 28 специализирани фирми представят своите оферти и планове. В крайна сметка, работата се възлага на четири фирми, като главен изпълнител на всички мостови конструкции и механичните инсталации за двете крайбрежни съоръжения става германската компания Man- Werk Gustavsburg, която трябва да достави и двата фериботни кораба. Подизпълнител за построяването на корабите е фирмата Gutehoffnungshütte- Rheinwerft Walsum. Плановете на основните съоръжения, фундаментите и пристанищните съоръжения са възложени на датската компания Højgaard & Schultz от Копенхаген, а полагането на основните устои на подходите, пристанищния кей и изходните канали- на франкфуртската фирма Wayss & Freytag. 
Изграждането на фериботната връзка започва през юли 1938 г. и приключва през ноември 1940 г., когато стартират товарните проби и поетапното приемане на съоръжението. Фериботният комплекс е построен югозападно от гара Русе-Пристанище, в лимана на река Русенски Лом, което позволява съоръжението да бъде защитено от ледоход. Комплексът представлява мостова конструкция от пет отделни мостови ферми и една накланяща се за връзка с кораба. Всяка от фермите е с дължина 35 м., а цялото съоръжение е дълго 201,6 м. Мостовите ферми могат да заемат различни по наклон положения в зависимост от водното ниво и поетия от кораба товар. Връзката на съоръжението с кораба се осъществява посредством стоманена ферма, снабдена с трипътна стрелка. Чрез смяна на посоката на стрелката се осъществява последователното натоварване на ж.п. вагони на фериботната палуба, която е с три реда ж.п. линии. 
Фериботните кораби са построени в Корабостроителницата във Валзум на река Рейн, сега предградие на Дуйсбург от фирмата  Gutehoffnungshütte – Werft Walsum. На 7 август 1939 г. смесена комисия извършва пробно плаване с кораб „София“ във водите на рейнското пристанище Валзум. Българският кораб „София“ пристига в Русе на 9 май 1940 г. след преход през Атлантическия океан и Средиземно море. Зимата на 1939/40 г. престоява на сух док във Варна. Първият екипаж на „София“ е с капитан Петър Рашев и старши механик Драгостин Стоянов. Неговият кораб-близнак „Букурещ“ е потопен по време на прехода при бомбардировка и не стига до местоназначението си. Фериботният кораб е с дължина 65,00 м., ширина 15,00 м. и височина 3,30 м. и може да пренася до 15 товарни двуосни вагона или два пътнически четириосни вагона плюс триосно пощенско купе/вагон, които се разполагат на трите жп линии на палубата. Общият товар на вагоните не трябва да надвишава 450 тона. Снабден е с два дизелови двигателя MAN по 335 к.с., директно куплирани с по един винт система Voith-Schneider, като тази конструкция позволява извършването на бързи и сигурни маневри. Той притежава четири водни резервоара с обща вместимост 616 куб.м, разположени в краищата на корабния трюм и служещи за балансиране на товара при крен по време на товарене и разтоварване. Жп релсите имат двойни звена, което не позволява на вагоните да дерайлират по време на маневрирането при товаренето и разтоварването на ферибота. Железопътните звена на палубата на ферибота са ограничени от подвижни отбивачни колони с буферни съоръжения, като по дължината на всяко от тях има спирателни обувки и обици, прихващащи колоосите.

ferry 744456465
Фериботният кораб „София” по време на строителството в корабостроителницата Gutehoffnungshütte - Werft Walsum (G. H. H.) в гр. Валзум, днес предградие на Дуйсбург, Германия.

 Освещаването на ферибота „София“ става на 8 юни 1941 г. Списание „Железничар“ пише, че на този ден в 9:15 ч. сутринта с влак на гара „Русе – Пристанище“ от столицата пристигат много официални лица за церемонията. Сред гостите са министърът на вътрешните работи Петър Габровски, министърът на железниците Горанов, представителите на Двореца – пълномощният министър Поменов и полковник Жечев от свитата на Негово Величество Царя, пълномощните министри (посланиците) на Германия фон Рихтхофен и на Италия – граф Маджистрати, представители на румънската и унгарската легации (посолства), началникът на протокола – пълномощният министър Белинов, директорът на железниците Борис Колчев, кметът на София Иван Иванов и други. Доростоло-червенският митрополит Михаил отслужва молебен. Почетна рота от Дунавската флотилия изпълнява военен ритуал. Министърът на железниците Горанов реже лентата и обявява ферибота за открит за експлоатация, като изтъква голямото му стопанско значение. Влакът, с който официалните лица са пристигнали от София, е качен на ферибота и се отправя към Гюргево. Там българските гости са посрещнати от румънския министър на съобщенията генерал Григоре Джурджеску и други представители на правителството и на Двореца в Букурещ. Почетна рота отдава чест, а румънският епископ Вениамин отслужва от своя страна молебен. Генерал Джурджеску говори за значението на ферибота Русе-Гюргево, като изтъква, че той ще бъде здравата връзка не само за стопанските отношения между Румъния и България, но и за културните. Джуржеску отива по-далеч и казва, че фериботът е само началото, което ще бъде последвано от изграждането на мост, при това възможно най-скоро. Малко преди обед на същия ден българските вагони са изтеглени на румънска земя и на тяхно място на ферибота са качени румънски вагон-ресторанти. Румънците сервират обяд за двете делегации, докато фериботът „София“ се отправя за дълга разходка из водите на Дунава.

 Фериботната връзка съществува и се експлоатира до края на 1954 г., когато е построен шосейно-железопътният мост Русе-Гюргево (т.нар. “Мост на дружбата”). Фериботният кораб е предаден на Агенцията за проучване и поддържане и на река Дунав.

Снимки на Ферибот Русе- Гюргево:

ferry 364359110
Парната сонетка набива пилоти (пилони) за укрепване фундаментите на фериботното съоръжение, колекция Йовчо Стоянов
ferry 406545177
Строителство на бетонните фундаменти на фериботната конструкция, колекция Й. Стоянов
ferry 538148949
На борда на фериботния кораб „София”, потеглящ от Русе за Гюргево, кадър от документален филм.
ferry 619744502
Фериботният кораб „София” на път от Русе за Гюргево, снимка Ст. Балаш, предоставена от неговия внук Стефан Драганов.
ferry 639157969
Българският участък от фериботния комплекс по време на строителството, около 1939 г., колекция Йовчо Стоянов
ferry 663748497
Фериботният кораб „София” в своето гнездо в зимното пристанище на Русе. Отляво се виждат два от българските пътнически кораби, вероятно „Царица Йоанна и „Цар Борис III”.
ferry 707913776
Строителство на бетонните колони на фериботната конструкция, колекция Йовчо Стоянов
ferry 714810256
Останки от подхода на ферибота в Русе, снимка Йовчо Стоянов
ferry 780532115
Строителство на подхода за ферибота в района на зимното пристанище в Русе, колекция Йовчо Стоянов
ferry 810849967
Фериботният кораб натоварен с вагони поема на път за Гюргево.
ferry 814632242
Фериботният кораб „София” на път от Русе за Гюргево, снимка от „Златният алманах на България”, предоставена от Стефан Драганов.
ferry 833139379
Фериботният кораб „София”, колекция Илиян Илиев
ferry 874219738
Румънската част от конструкцията на фериботния комплекс, 2012 г.

Видео с ферибата Русе- Гюргево, предоставено от Арена медиа: